Aşk acısı - Aşkın Terapisi ve Ayrılık üzerine Terapi
Kurumumuzda aşk acıları yaşayan bireylere özel bireysel danışmanlık hizmetleri de sağlanmaktadır.
Bir ayrılık veya boşanma döneminin ortasındaysanız veya umutsuz bir aşka kapıldıysanız ve geleceğinize ilişkin artık hiçbir şey düşünemiyorsanız danışmanlık hizmetlerimiz sizin için en doğru adrestir.
Aşk, insanlıkla aynı yaştadır. Aşk hikâyelerinde insanlar, en uç sınırlarına ulaşırlar: İnsanlar, aşkla göklere yükselir veya yerin dibine girer, tüm beklentilerini bulurlar veya her şeylerini kaybederler.
Aşk acısı, hasret, üzüntü ve ümitsizlik denizidir.
Aşk acısı, günlük yaşantımızda karşılık bulamamış veya kaybedilmiş bir aşkı tanımlamak için kullanılmaktadır. Halk arasında buna "kalbi kırık olma durumu" da denmektedir. Her ne kadar burada sözü edilen genel olarak psikolojik bir durum olsa da aynı zamanda aşk acısı, kalp adalesi kasılmalarına, fonksiyon bozulmalarına neden olarak yaşamı tehlikeye atan ve "kırık kalp sendromu" olarak anılan çeşitli bedensel semptomların da baş göstermesine neden olabilmektedir.
Hemen hemen her birey, hayatta en az bir veya birkaç kez aşk acısı çekmiştir. Bu, aslında tehlikesiz ve sık karşılaşılan bir durumdur. Ancak bireylere bağlı olarak bazen bu durum ağır bedensel veya psikolojik rahatsızlıklara, intihar teşebbüslerine hatta ölümle sonuçlanabilen olumsuzluklara yol açabilmektedir.
Nedenler ve sonuçları
Aşk acısı, genel olarak duygusal bir bağla bağlı olunan bir insandan ayrılma veya o insanın kaybedilmesi nedeniyle hissedilen güçlü özlem duygusudur. Aşk acısının diğer bir şekli ise, mevcut bir partneri olmasına rağmen, bir başka kadına veya erkeğe karşı duyulan hasretten veya kıskançlıktan kaynaklanır. İlgili insanların aralarında her hangi bir birlikteliğin söz konusu olmamasına rağmen, taraflardan en az birinin diğeriyle birlikte olmayı çok istediği durumlar da aşk acısına neden olabilmektedir. Buna örnek olarak, seven fakat utangaç olan birinin, sevdiği kişiyle bu durumu anlatamaması gösterilebilir. Bu tip bir durumun neden olduğu acı, düzeltilmesi için terapi uygulanmasını gerektiren "karşılıksız aşk" gibi psikolojik rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
Bununla birlikte, aşk acısı ayrıca ve yine benzer şekilde bir çocuğun anne babasına veya kardeşlerine karşı hissetmeyi arzuladığı fakat bir karşılık bulamadığı sevgi için de geçerlidir.
Aşk acısı, genellikle insanların mantıklı hareket etmelerinin önüne geçerek, bireylerin akıl ve mantığa sığmayan taşkınlıklar yapmalarına hatta şiddete varan olumsuz davranışlar sergilemelerine neden olabilmektedir. Karşılık bulmadan hissedilen aşk acısının büyüklüğü, bizzat aşkın kendisinde de olduğu gibi ne yaşa ne eğitime ne sosyal konuma ne de zenginlik düzeyine bağlıdır.
Birlikte yaşanan bireylerin veya öncesinden bu yanan karşılık bulmadan özlem duyulan bireylerin kaybedilmesinden kaybedilmesi üzerine insanların gösterdikleri tepkiler, birbirlerinden çok büyük farklılıklar gösterebilmekte ve bu etkiler, kimi bireylerde hafif ve nispeten kısa sürerken kimi bireylerde ise çok uzun sürebilmekte ve çok ağır ümitsizlik durumlarına yol açabilmektedir.
Bu gibi durumlarda, aşağıda belirtilen belirtiler ortaya çıkabilmektedir;
- Psikosomatik rahatsızlıklar (örneğin baş ve karın ağrıları, iç huzursuzluğu, kan dolaşım sistemi problemleri, konsantrasyon problemleri, uykusuzluk)
- Günlük hayatta problemlerin yaşanması
- Sosyal yaşamdan tamamen izole olmaya yol açabilecek kadar diğer insanlarla sosyal temas içerisinde olmaya karşı hissedilen ilginin azalması
- Yaşama sevincinde azalma, isteksizlik, hareketsizlik, yaşam amaçlarının kaybedilmesi
- Mevcut olan diğer arkadaşlıklarda problemlerin yaşanması (yalan söyleme, ayrılık kaygıları, konuları örtbas etme taktikleri)
- İştah kaybı veya aşırı yeme tutkusu gibi yeme-içme alışkanlıklarının bozulması
- Gelecek korkularının yaşanması ve karamsar düşüncelere kapılma
- Sosyal davranışların bozulması (agresif veya olumsuz bir davranış tarzı sergileme gibi)
- Depresyonlar
- Nevrozlar
- Alkol ve nikotin gibi uyuşturucu madde kullanımının arttırılması veya bu kullanımların artması sonucunda bir bağımlıya dönüşme
- İntihara yönelik düşünceler veya davranışlar
Ayrılık sonrasında acı çeken taraf, genellikle Borderline Kişilik Bozukluğu benzer yapıda semptomlar gösterebilr. Bunlar;
- Dürtüsel duygu durumu değişimleri ile ayrılan eş veya partnere karşı sevgi ve nefret arasında sürekli değişkenlik gösteren tepkiler yansıtma
- Büyük bir boşlukta oldukları hissini duyma ve kendini tamamen çaresiz hissetme
- Duygusal taşkınlıklar yaşama
- Suçluluk hissetme ile mağdur edilme arasında sürekli değişen bir tavır sergilemedir.
Yoğun ve Travmatik ilişkilerin sonunda aşk acıların ortaya çıkması çok olağan bir durumdur. Burada birçok psişik etken söz konusudur. Kişilik yapılandırmaları, kendilik algıları ve kendilik tasarımları önem taşımaktadır. Bireylerin ruhsal süreçleri incelenmeli ve duymuş oldukları aşk nesneye olan bağlılıkları anlamlandırılmalıdır.
Burada izlenecek yol haritası:
Yoğun bir şekilde – ve sürekli – yaşanan aşk acıların nedenini anlayabilmek için, Psikoterapi ya da Danışmanlık hizmeti alınmalıdır. Hep aynı döngü içerisinde yaşayıp, sürekli aynı türde “yanlış” ilişkiler yaşayıp acı çekmektense, neden sonuç ilişkisine dayalı, YENİ döngüsel haritalar ortaya çıkarılmalıdır.
Abdullah ÖZER
Sosyal Çalışmacı, Bilim Uzmanı (Klinik Psikoloji), Aile Danışmanı
Uluslararası Akredite olmuş olduğu Psikoterapi Ekolleri ve Yöntemleri:
Ego-State-Therapy International (ESTI) Akredite Ego State Terapisti
Ego-State-Therapie Deutschland (EST-DE) Akredite Ego State Terapisti
Deutsches Focusing Institut (DFI) Akredite Focusing Danışmanı/Terapisti
Deutsche Gesellschaft für Sexualforschung e.V. (DGfS) Akredite Cinsel Danışman
Milton Erickson Gesellschaft für Klinische Hypnose e.V. (M.E.G.) Akredite Hipnoterapist
World Association for Positive and Transcultural Psychotherapy (WAPP) Akredite Pozitif Psikoterapi Danışmanı
Viktor Frankl Institute Vienna (VFI) Akredite Logoterapi ve Varoluşçu Analiz Eğitmeni
Avusturya Psikoterapi Meslek Yasasına uygun alınan Psikoterapi Eğitimleri:
Österreichisches Trainingszentrum (ÖTZ) onaylı Avusturya Sağlık Bakanlığı ve Psikoterapi Meslek Yasasına uygun 1320 saatlik "Psychotherapeutisches Propaedeutikum" (Psikoterapötik Propedötik) Psikoterapi Eğitimi
Uygulayıcısı olduğu Psikoterapi Ekolleri:
Psychodynamische Psychotherapie/Psychoanalytische Psychotherapie (Psikodinamik Psikoterapi/Psikanalitik Psikoterapi)
Körperorientierte Psychotherapie (Beden odaklı Psikoterapi)
Eye Movement Integration (EMI) - Göz Hareketi Entegrasyonu
Üyesi olmuş olduğu Uluslararası Mesleki Kuruluşlar:
International Society of Hypnosis (ISH)
European Society of Hypnosis (ESH)
Milton Erickson Gesellschaft für Klinische Hypnose e.V. (M.E.G.)
Viktor Frankl Institute Vienna (VFI)
World Association for Positive and Transcultural Psychotherapy (WAPP)
Deutscher Dachverband Für Psychotherapie (DVP) e.V.
Psikosentez Danışmanlık ve Eğitim Merkezi Türkiye İzmir'de ve Almanya Münih/Düsseldorf şehirlerinde Almanca ve Türkçe yüz yüze seanslar vermektedir. Bunun haricinden Dünya'nın neresinde yaşıyorsanız yaşayın Türkçe ya da Almanca Online Terapi, Online Cinsel Terapi, Online Psikoterapi ya da Online Psikolojik Danışmanlık ile SKYPE ya da WhatsApp üzerinden seanslara katılabilirsiniz. Bunun için Online Terapi sayfamıza göz atabilirsiniz.