Eşcinsellik (Homoseksüellik) nedir?
Homoseksüellik, aşk, romantizm ve cinsel arzular kapsamında, sadece kendi cinsiyetinden kişilere karşı hissedilen cinsel yönelimdir.
"Homoseksüellik" tabiri, yazar olan Karl Maria Kertbeny öncülüğünde, 1868 yılında oluşturulmuş yeni bir sözcüktür. Homoseksüellik kelimesi, Yunanca’daki “homoios” (anlamı: "benzer, aynı türden") ile Latince’deki "sexus" (anlamı: “eril ve dişil cinsiyet”) kelimelerinden türetilerek oluşturulmuş yeni bir kelimedir. Kentbeny, aynı zamanda, bu terimin karşı anlamlısı olan "Heteroseksüellik" terimini de oluşturmuş. Bunların ve diğer yeni kelimelerin oluşturulmasının nedeni, modern çağda 19’uncu yüzyılın ortalarına kadar, eşcinsiyete karşı duyulan his ve duygular için, henüz eş değerlikli bir tabirin mevcut olmamasıydı. 1886 yılından itibaren, Richard von Krafft-Ebing, "Cinsel Psikopati" (Psychopathia sexualis) isimli eseriyle, Homoseksüellik teriminin yayılması için büyük, çaba sarf etti. Türkçe konuşulan ülkelerde, "Homoseksüel" terimi yerine "Eşcinsel" kelimesi, kullanılmaktadır.
Heteroseksüellik nedir?
Heteroseksüellik (Yunanca’da heteros Kelimesi = farklı anlamına gelmektedir, bu kapsamda, Latince’de cinsiyet anlamına gelen "sexus" kelimesiyle birlikte kullanıldığında, farklı cinsiyete karşı duyulan eğilim anlamına gelmektedir). Heteroseksüellik, kişilerin sadece karşı cinsiyete karşı duydukları cinsel kimliği, tanımlamaktadır. Heteroseksüellik, cinsel eğilimin en yaygın şeklidir. Heteroseksüellik terimi ise, 20’inci yüzyılın başlarından beri, Homoseksüellikten ayrımını göstermek üzere, kullanılmaktadır.
Biseksüellik nedir?
Biseksüellik: Biseksüellik terimi ise, Latince iki anlamına gelen “bi-” önekini alarak, her iki cinsiyete karşı da cinsel eğilim hisseden kişilerin cinsel eğilime veya yöneliminin tanımlanması için, kullanılmaktadır. Prensip olarak, sadece her iki cinsiyetten insanlarla cinsel ilişki veya birliktelik kurmaya hazır kişiler, tanımlanır. Sigmund Freud, her insanın biseksüel olduğu tezini, ortaya atmıştır. Ancak, toplumsal zorlama ve tabular, insanların bu özelliklerini ekseriyetle baskı altına almalarına, neden olmuştur.
Kadınlarda Homoseksüellik
Homoseksüel kadınlar için, Türkçe konuşulan ülkelerde, “lezbiyen” terimi kullanılmaktadır (Yunanistan’ın kadınlara aşık olan kadın şairi Sappho’nun anavatanı olan Lesbos adasının ismidir). Diğer dillerde de, örneğin Almanca’da “lesbisch” veya İngilizce’de “lesbian” olarak bu terimin varyasyonları kullanılmaktadır.
Erkeklerde Homoseksüellik
Homoseksüel erkekler, Türkçe’de “Gay” terimi ile tanımlanır. Bu terim, lisan içerisinde “Gey” olarak, telaffuz edilir. Bu terim, Fransızca’daki “gai” kelimesinden, gelmektedir.
Cinsel kimlikle ilişkili problemler: Transseksüellik (Transgender) ve Transvestizm
Birbirinden farklı iki temel terim vardır:
- Transseksüellik (Transgender)
- Transvestizm
Transseksüellik tabiri ile biyolojik olarak erkek olan bir kişinin, bir kadın olmaya karşı ya da biyolojik olarak kadın olan bir kişinin erkek olmaya karşı duyduğu çok yoğun bir istek anlaşılır. Buna karşın, transvestizmde (Latince’de trans: karşı, vestire: giyinmek ) karşı cinsiyetin elbiselerini giymek ve onların rolünü üstlenmeye karşı şiddetli bir arzu söz konusudur. Dünya Sağlık Örgütünün Uluslararası Hastalık Sınıflandırmasının ICD-10’una göre, transvestizm bir psişik bozukluk olarak sınıflandırılmaktadır.
Kişilerin büyük bir çoğunluğunun tamamen normal bir hayat sürüyor olmaları nedeniyle, bu teşhis konusunda tartışmalar mevcuttur. Transvestitlerin büyük bir çoğunluğu evlidir, işe gitmeye devam etmektedirler ve giysilerini sadece kendi özel hayatlarında değiştirmektedirler. Bu gibi nedenlerden dolayı kişi, klinik anlamda önemli zorluklar yaşıyorsa, psişik (ruhsal) bir bozukluk teşhisi yapılır.
Abdullah ÖZER
Sosyal Çalışmacı, Bilim Uzmanı (Klinik Psikoloji), Aile Danışmanı
Uluslararası Akredite olmuş olduğu Psikoterapi Ekolleri ve Yöntemleri:
Ego-State-Therapy International (ESTI) Akredite Ego State Terapisti
Ego-State-Therapie Deutschland (EST-DE) Akredite Ego State Terapisti
Deutsches Focusing Institut (DFI) Akredite Focusing Danışmanı/Terapisti
Deutsche Gesellschaft für Sexualforschung e.V. (DGfS) Akredite Cinsel Danışman
Milton Erickson Gesellschaft für Klinische Hypnose e.V. (M.E.G.) Akredite Hipnoterapist
World Association for Positive and Transcultural Psychotherapy (WAPP) Akredite Pozitif Psikoterapi Danışmanı
Viktor Frankl Institute Vienna (VFI) Akredite Logoterapi ve Varoluşçu Analiz Eğitmeni
Avusturya Psikoterapi Meslek Yasasına uygun alınan Psikoterapi Eğitimleri:
Österreichisches Trainingszentrum (ÖTZ) onaylı Avusturya Sağlık Bakanlığı ve Psikoterapi Meslek Yasasına uygun 1320 saatlik "Psychotherapeutisches Propaedeutikum" (Psikoterapötik Propedötik) Psikoterapi Eğitimi
Uygulayıcısı olduğu Psikoterapi Ekolleri:
Psychodynamische Psychotherapie/Psychoanalytische Psychotherapie (Psikodinamik Psikoterapi/Psikanalitik Psikoterapi)
Körperorientierte Psychotherapie (Beden odaklı Psikoterapi)
Eye Movement Integration (EMI) - Göz Hareketi Entegrasyonu
Üyesi olmuş olduğu Uluslararası Mesleki Kuruluşlar:
International Society of Hypnosis (ISH)
European Society of Hypnosis (ESH)
Milton Erickson Gesellschaft für Klinische Hypnose e.V. (M.E.G.)
Viktor Frankl Institute Vienna (VFI)
World Association for Positive and Transcultural Psychotherapy (WAPP)
Deutscher Dachverband Für Psychotherapie (DVP) e.V.
Psikosentez Danışmanlık ve Eğitim Merkezi Türkiye İzmir'de ve Almanya Münih/Düsseldorf şehirlerinde Almanca ve Türkçe yüz yüze seanslar vermektedir. Bunun haricinden Dünya'nın neresinde yaşıyorsanız yaşayın Türkçe ya da Almanca Online Terapi, Online Cinsel Terapi, Online Psikoterapi ya da Online Psikolojik Danışmanlık ile SKYPE ya da WhatsApp üzerinden seanslara katılabilirsiniz. Bunun için Online Terapi sayfamıza göz atabilirsiniz.