Yemek yemeyi reddetme ve Zayıflama saplantısı
Bir baskı unsuru olarak zayıflama saplantısı
Yemek yemeyi reddetme, çatışma durumlarında ebeveynlere karşı bir güç uygulama yöntemi olarak da kullanılabilmektedir. Çocuk, ebeveynlerinin karnı aç olan çocukları için endişelendiğini hemen fark eder. Çocuk, eşzamanlı olarak ebeveynlerini kendisini beslenmeye zorlayabilir.
Bu sayede çocuk, ebeveynlerine baskı uygulayabileceği bir güç elde eder. Baskı uygulama aracı olarak beslenmeyi reddeden çocuklar, özellikle birçok çözümlenmemiş çatışma ve anlaşmazlıkların bulunduğu ailelerde görülmektedir. Ancak bu, zayıflama saplantısı rahatsızlığının birçok olası nedenlerinden sadece bir tanesidir.
Batı dünyasının güzellik idealleri
Batı dünyasının güzellik idealleri, şu anda doğal olamayacak kadar zayıf ve ince vücutları, ön plana çıkartmaktadır. Medya organlarında görüntülenen çok zayıf ve ince modellerle, zayıflama baskısı güçlenmektedir. Modellerin kiloları, normal ağırlık seviyelerinin altındadır. Bu doğru olmayan vücut biçimleri, çocukların ve gençlerin zihinlerinde normal bir insanın ne kadar zayıf veya şişman olabileceğine dair gerçekle bağdaşmayan ideallerin oluşmasına neden olurlar.
Vücut şekline ilişkin süregiden alaylar, tenkitler ve olumsuz yorumlar, bu genel “zayıflık takıntısının” arka planında bir zayıflama saplantısı rahatsızlığını tetikleyebilmektedir. Ancak, bunun tam aksi bir şekilde, günümüzde kilo veren herkes çevresi tarafından övgü ve takdirle karşılanmaktadır. Aslında her bir diyet programı, ekseriyetle zayıflama saplantısı rahatsızlığı doğrultusundaki bir “geçiş aracı” niteliğindedir.
Kadınların, erkeklere göre dış görünüşlerine daha fazla önem vermeleri nedeniyle, güzellik ideallerini daha yakından izler ve uygularlar. Bu durum, kadınların erkeklerden neden daha fazla zayıflama saplantısı rahatsızlığına yakalandığına ilişkin makul bir açıklama getirebilmektedir. Fakat, günümüzde erkeklerde de dış görünüş gün geçtikçe daha fazla önem kazanmakta ve anoreksiya rahatsızlığı, erkeklerde de giderek artan bir şekilde daha sık görülmeye devam etmektedir.
Psikolojik incelemeler
Zayıflama saplantısı, ruhsal bir rahatsızlıktır. Bu nedenle, teşhis aşamasında ruhsal semptomlar belirleyicidir. Bunlar, farklı anket sorularının ve klinik görüşmelerin yardımıyla tespit edilmektedir.
Zayıflama saplantısı: Tedavi
Zayıflama saplantısı rahatsızlığı, kontrol dışı oluşan bir güzellik idealinin çok daha fazlasıdır. Bu rahatsızlık, ciddiye alınması gereken ve hastanın yaşamı açısından tehdit oluşturabilen bir hastalıktır. Tedavisi hemen her zaman bir uzman tarafından tedavi edilmeyi gerektirir.
Zayıflama saplantısı rahatsızlığının tedavisindeki en önemli hedefler
- Vücut ağırlığının normal bir seviyeye getirilmesi
- Yemek yeme davranışının değiştirilmesi
- Tekrardan normal bir vücut algısının oluşturulması
- Bireysel ve ailevi sorunların terapi yoluyla çözümlenmesi
Zayıflama saplantısı rahatsızlığı, hem bedensel hem de ruhsal semptomlarıyla birlikte ilerler. Bu nedenle, tedavi genellikle birden fazla sayıdaki uzmanlardan oluşan bir uzman ekip tarafından uygulanır. Bu tip bir ekibe hekimler, psikoterapistler, beslenme uzmanları, sosyal hizmet uzmanları ve gerektiğinde diğer farklı alanlardan uzmanlar da dahil olabilmektedir.
Normal yemek yemenin tekrardan öğrenilmesi
Zayıflama saplantısı rahatsızlığı olan kişilerin, normal yemek yeme davranış ve alışkanlıklarını mutlaka yeniden öğrenmeleri gerekmektedir. Bu nedenle, bu programın bir parçası olarak farklı kliniklerde verilen beslenme danışmanlığı, yemek pişirme kursları, gıda maddesi alışverişleri ve bireysel yemek planlaması kurslarına katılması tavsiye edilmektedir. Hastaları yemek yemeye motive etmek için, ayrıca işlevsel şartlandırma yöntemi de kullanılmalıdır. Bu durum, yapılması istenen davranışın olan yemek yemenin yapılması durumunda kişinin ödüllendirilmesi veya yapılmaması durumunda ise cezalandırılması anlamına gelmektedir. Burada, ödül olarak örneğin; belirli bir şeye izin verilmesi, ceza olarak da ziyaret yasağı getirilmesi, uygulanabilir.
İlaçlar
Şu an için, kilo almayı başarıyla destekleyen bir ilaç mevcut değildir. Ancak, bir çok durumda zayıflama saplantısının yanı sıra, örneğin depresyon veya obsesif kompülsif bozukluklar gibi ayrıca başka ruhsal rahatsızlıkların da baş gösterdikleri tespit edilmiştir.
(Yayınlanan yazılar kaynak göstermeden, izinsiz kullanılması, kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Yayınlanan yazılar, makaleler, haberler kaynak gösterilerek içeriği değiştirilmemek şartıyla yayınlanmasına izin verilmektedir.)
Abdullah ÖZER
Sosyal Çalışmacı, Bilim Uzmanı (Klinik Psikoloji), Aile Danışmanı
Uluslararası Akredite olmuş olduğu Psikoterapi Ekolleri ve Yöntemleri:
Ego-State-Therapy International (ESTI) Akredite Ego State Terapisti
Ego-State-Therapie Deutschland (EST-DE) Akredite Ego State Terapisti
Deutsches Focusing Institut (DFI) Akredite Focusing Danışmanı/Terapisti
Deutsche Gesellschaft für Sexualforschung e.V. (DGfS) Akredite Cinsel Danışman
Milton Erickson Gesellschaft für Klinische Hypnose e.V. (M.E.G.) Akredite Hipnoterapist
World Association for Positive and Transcultural Psychotherapy (WAPP) Akredite Pozitif Psikoterapi Danışmanı
Viktor Frankl Institute Vienna (VFI) Akredite Logoterapi ve Varoluşçu Analiz Eğitmeni
Avusturya Psikoterapi Meslek Yasasına uygun alınan Psikoterapi Eğitimleri:
Österreichisches Trainingszentrum (ÖTZ) onaylı Avusturya Sağlık Bakanlığı ve Psikoterapi Meslek Yasasına uygun 1320 saatlik "Psychotherapeutisches Propaedeutikum" (Psikoterapötik Propedötik) Psikoterapi Eğitimi
Uygulayıcısı olduğu Psikoterapi Ekolleri:
Psychodynamische Psychotherapie/Psychoanalytische Psychotherapie (Psikodinamik Psikoterapi/Psikanalitik Psikoterapi)
Körperorientierte Psychotherapie (Beden odaklı Psikoterapi)
Eye Movement Integration (EMI) - Göz Hareketi Entegrasyonu
Üyesi olmuş olduğu Uluslararası Mesleki Kuruluşlar:
International Society of Hypnosis (ISH)
European Society of Hypnosis (ESH)
Milton Erickson Gesellschaft für Klinische Hypnose e.V. (M.E.G.)
Viktor Frankl Institute Vienna (VFI)
World Association for Positive and Transcultural Psychotherapy (WAPP)
Deutscher Dachverband Für Psychotherapie (DVP) e.V.
Ebru Özer
Uzman Psikolog, Felsefeci, Aile Danışmanı
Uluslararası Akredite olmuş olduğu Psikoterapi Ekolleri ve Yöntemleri:
EMDR Europe (EMDR) Akredite EMDR Terapisti
World Association for Positive and Transcultural Psychotherapy (WAPP) Akredite Pozitif Psikoterapi Uygulayıcısı
Viktor Frankl Institute Vienna (VFI) Akredite Logoterapi ve Varoluşçu Analiz Eğitmeni
Akredite olmuş olduğu Ulusal Psikoterapi Ekolleri ve Yöntemleri:
T. C. Sağlık Bakanlığı Akredite Hipnoz Uygulayıcısı
T. C. Sağlık Bakanlığı Akredite Psikolojinin Tıbbi Uygulamaları Yetki Belgesi
Devam etmekte olduğu Uluslarası Psikoterapi Eğitimi:
IF Weinheim (IF Weinheim Institut für systemische Ausbildung und Entwicklung) onaylı Sistemik Psikoterapi Eğitimi EFTA-TIC (European Family Therapy Association Training Institutes) - Toplam Eğitim süresi 5 yılı kapsamaktadır.
Uygulayıcısı olduğu Psikoterapi Metodu:
Internal Family Systems Therapy/Richard Schwartz (İçsel Aile Sistemleri Terapisi)
Üyesi olmuş olduğu Uluslararası Mesleki Kuruluşlar:
Viktor Frankl Institute Vienna (VFI)
World Association for Positive and Transcultural Psychotherapy (WAPP)
Üyesi olmuş olduğu Ulusal Mesleki Kuruluşlar:
Türk Psikologlar Derneği (TPD)
EMDR Türkiye Derneği (EMDR)
Psikosentez Danışmanlık ve Eğitim Merkezi Türkiye İzmir'de ve Almanya Münih/Düsseldorf şehirlerinde Almanca ve Türkçe yüz yüze seanslar vermektedir. Bunun haricinden Dünya'nın neresinde yaşıyorsanız yaşayın Türkçe ya da Almanca Online Terapi, Online Cinsel Terapi, Online Psikoterapi ya da Online Psikolojik Danışmanlık ile SKYPE ya da WhatsApp üzerinden seanslara katılabilirsiniz. Bunun için Online Terapi sayfamıza göz atabilirsiniz.